Femkamp på Vida

Hur fungerar det?

När alla har kommit hålls en genomgång på hur varje station fungerar, därefter får ni fritt prova på innan protokollen delas ut. För övrigt är det sällan någon brådska. Ni kom till Vida för att ha kul och umgås och inte för att stressa runt.

Ni avgör själva hur ni vill dela upp er. Vissa vill ha flera smågrupper som turas om mellan stationerna medan andra vill vara en enda stor grupp.

Förutsatt att det inte är någon grupp bokad efter er så styr ni er själva. Säg runt en timme för en liten grupp om ca. 6 pers och längre för större grupper.

Yxkastning

Kasta den tomahawkliknande enhandsyxan så att den sätter sig mitt i kubben. Yxan är så lätt att alla orkar kasta. En gren som de flesta får att fungera efter några försök. Enklast att lyckas är det om man glömmer att det är en yxa och bara kastar den.

Blåsrör

Ladda blåsröret med en pil och ge järnet. Bra precision – men inte så enkelt som det först kan verka. Brukar vara barnens absoluta favorit. Svårigheten ligger i att blåsa lika hårt varje gång och att kunna sikta utan några fasta sikten.

Kaststjärnor

Här krävs en annan teknik än med yxan. Dessbättre är stjärnorna lättkastade och i nästan varje grupp brukar det vara någon som kniper full poäng. Stjärnorna måste fås att snurra i luften för att stabiliseras och sjunka in i målet. Här hjälper det inte att bara kasta hårt – detta är teknik.

Luftpistol

Luftpistolerna är halvautomatiska och drivs av luft från modifierade paintball-tankar. Det går 10 skott i magasinet och det är skytten som sätter begränsningen för hur snabbt det går att skjuta. Från 3 meters håll verkar det först inte särskilt svårt att träffa fällmålen för skidskytte – men här gäller det att ha en stadig hand och ett säkert öga om målet skall falla varje gång.

Pilbåge

Lägg pilen på pilhyllan, dra och släpp. Kan det bli enklare? Till synes inte, men många upptäcker ändå hur svårt det kan vara att träffa helt rätt på tavlan. Dragvikten (styrkan) är låg för att alla ska orka spänna bågen.