Om paintball

Vad är Paintball?

Paintball är ett taktiskt spel där två lag möts och bara ett lag vinner. Det är ett spel där samarbete och kommunikation fäller avgörandet.

Ett spel som bjuder på spänning och adrenalin oavsett om du vinner eller förlorar.

Alla kan delta på lika villkor, ålder eller kön spelar mindre roll.

Vad går det ut på? 

Spelet går ut på att hämta en flagga från endera mitten av spelplanen eller från motståndarnas bas. För att göra det enklare att vinna bör man plocka ut så många som möjligt ur det andra laget innan man satsar på att ”springa på flaggan”.

Hur går det till?

Man skjuter färgkulor på varandra med kolsyre eller luftdrivna markörer och det gäller att markera (träffa) motståndarna innan de markerar dig. Blir man markerad är man ute för denna spelomgång. Men det är ett nytt spel om mindre än 10 minuter så det är ingen stor sak.

paintballvida10

Säkerhet

Som i alla aktiviteter är det viktigt att ingen gör sig illa.
Den viktigaste säkerhetsutrustningen som används är en skyddsmask med extra skydd för hela ansiktet och öronen. Så länge masken används så är risken för skada minimal.
Den enda kroppsdel som kan skadas av en färgboll är ögat. Därför bär man hela tiden skyddsmasker av Lexan. Dessa masker har testats hårt och klarar att stå emot en direktträff från ett hagelgevär.

Domarens främsta uppgift under en uthyrning är att se till att ingen skadar sig och att alla behåller masken på. Att domare ser till att alla behåller masken på är mycket viktigt, speciellt när det gäller spelare som provar på paintball för första gången. Det kan kännas ovant att använda mask och vissa spelare är tämligen benägna att ta av den emellanåt.

Paintball har mycket god olyckstatistik. Undersökningar i USA har visat att det är procentuellt fler skador i bowling och bangolf än i paintball. Självklart förekommer lite hudrodnader och några blåmärken – men det hör till spelets charm.

Gör det ont?

Vissa träffar känns knappt medan andra känns lite mer. Ofta är man så pass inne i spelet att man knappt märker träffarna. Man kan jämföra det med att få en snärt med en handduk.
En del sätter på sig extra kläder under men tänk bara på att det kan bli varmt.

Bollen – Går färgfläckar bort?

En färgkula (boll) är ca 17mm i diameter och består av ett gelatinhölje fyllt med färg. När bollen träffar, brister höljet och färgen fastnar på kläderna i form av en färgfläck stor som en femkrona ungefär. Skalet består av gelatin och innehållet (färgen) av lite glukos och färgpigment. Det är samma pigment som används i godis och bollarna kan ätas som de är om det skulle falla någon in. Färgen fastnar inte och går lätt att skölja bort med vatten från kläder m.m.

Kan man ha glasögon under masken? 

Vi har maskmodeller som rymmer glasögonen, men har du linser så ta på dem innan. Det blir minst trassel så.

Är kunderna försäkrade?

Svar ja! Ett seriöst företag ser till att försäkra sin kunder under aktiviteterna. Så också Vida Äventyr.

Färgmarkörer (vapen)

Vi har halvautomatiska (ett avtryck – en smäll) färgmarkörer av modell Tippman med 200-bollsmagasin. Gasen som används som drivmedel är komprimerad luft. Bollarna skjuts ut med ca 90 m/s och räckvidden är ca 50 meter. Det finns även ett par helautomatiska markörer.

Ring eller maila gärna om du har fler frågor.

paintballvida11